Wie betaalt een letselschadeadvocaat? Alles over vergoeding, kosten en jouw rechten
- Grip op Letselschade
- 10 apr
- 4 minuten om te lezen

“Wie betaalt letselschade advocaat?” Het is een van de eerste vragen die veel mensen stellen zodra ze juridische hulp zoeken na een ongeluk. En dat is logisch: je zit al met letsel, zorgen en vragen – daar wil je geen torenhoge advocaatkosten bij. Gelukkig is het antwoord in veel gevallen geruststellend.
In deze blog leggen we je uit hoe het zit met de kosten van een letselschadeadvocaat, wanneer ze vergoed worden en waar je op moet letten.
Dit lees je in deze blog:
"In veel gevallen hoef je juridische hulp niet zelf te betalen als de aansprakelijkheid is erkend."
1. In veel gevallen worden de kosten vergoed
Als de aansprakelijkheid voor jouw letsel erkend is, betaalt de tegenpartij – meestal de verzekeraar – niet alleen jouw schade, maar óók de kosten voor jouw juridische hulp. Denk aan je advocaat, het opvragen van medische informatie of een deskundige die je helpt bij het vaststellen van schade. Deze kosten vallen onder de zogenaamde buitengerechtelijke kosten, en die moeten volgens de wet worden vergoed.
Let op: het gaat om redelijke kosten. Dat betekent dat het redelijk moet zijn dat je deze kosten maakt én dat de hoogte van de kosten ook redelijk is. Dit wordt ook wel de dubbele redelijkheidstoets genoemd.
"Het moet logisch zijn dat je hulp inschakelt én de kosten moeten passen bij de zaak."
Twijfel je of je een advocaat moet inschakelen?
[Lees hier de blog: Wanneer schakel je een belangenbehartiger in? Praktische tips voor letselschadeslachtoffers]
2. Wat kun je verwachten van de kosten?
Als de aansprakelijkheid is erkend, worden de kosten van juridische hulp meestal gewoon vergoed. De advocaat stuurt de declaratie dan direct naar (de verzekeraar van) de tegenpartij. Maar er zijn ook situaties waarin dat niet vanzelfsprekend is.
a. Volledige vergoeding door de verzekeraar.
Dit is de standaard als de aansprakelijkheid erkend is én de kosten redelijk zijn. De advocaatkosten, en soms ook kosten voor medische of arbeidsdeskundige hulp, vallen dan onder de buitengerechtelijke kosten.
b. Je moet (voorlopig) zelf betalen of voorschieten.
Bijvoorbeeld omdat de aansprakelijkheid nog in discussie is. In zulke situaties is het extra belangrijk om duidelijke afspraken te maken over kosten – of te kijken of een no cure no pay-afspraak mogelijk is. In sommige gevallen biedt een advocaat dan een no cure no pay-afspraak aan. Laat je hierover goed informeren.
c. Beperkte vergoeding bij een juridische procedure.
Als je moet procederen, gelden andere regels: de rechter kent dan meestal alleen een standaardvergoeding toe (het liquidatietarief), die lager ligt dan de werkelijke kosten. Dit betekent dat je soms een deel van de advocaatkosten zelf betaalt.
Daarnaast bestaat er voor mensen met een laag inkomen nog de mogelijkheid van gesubsidieerde rechtsbijstand. Niet alle advocaten bieden dit aan, en het geldt alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook worden niet alle kosten gedekt. Je advocaat kan je hierover informeren.
"Kosten zijn zelden het echte probleem – onduidelijkheid over de regels wél. Vraag dus altijd hoe het zit in jouw situatie."
Goed voorbereid naar het eerste gesprek met je advocaat?
[Download hier het werkblad: Eerste gesprek belangenbehartiger]
3. Wat kun je zelf doen?
Je hoeft geen expert te zijn om grip te houden op de kosten van juridische hulp. Met een paar slimme vragen en duidelijke afspraken kun je veel onduidelijkheid en verrassingen voorkomen. Hieronder lees je wat je zélf kunt doen om goed voorbereid het gesprek aan te gaan met je advocaat.
a. Check of de aansprakelijkheid is erkend
Zodra dat het geval is, worden jouw redelijke advocaatkosten meestal vergoed.
b. Maak heldere afspraken over de kosten
Laat je advocaat uitleggen wat wordt gedeclareerd en hoe. Vraag of de verzekeraar dit accepteert.
c. Vraag of de kosten ‘redelijk’ zijn
Het gaat niet alleen om het uurtarief, maar ook om het aantal uren en de noodzaak van bepaalde stappen. Vraag gerust door.
d. Overweeg alleen no cure no pay als het echt nodig is
Bij erkende aansprakelijkheid is dit vaak ongunstig, omdat je dan onnodig een deel van je vergoeding inlevert.
e. Gebruik je recht op duidelijkheid
Je hebt recht op transparante uitleg, inzicht in de kosten én een heldere onderbouwing van wat vergoed wordt. En dat geldt niet alleen aan het begin, maar ook als je zaak al even loopt.
"Wie snapt hoe de kosten werken, staat sterker in zijn letselschadezaak."
4. Wat als twijfelt over de kosten?
Heb je het gevoel dat er iets niet klopt in de kosten? Of verrast het je dat je zelf moet betalen, terwijl je dacht dat alles vergoed zou worden? Dan is het belangrijk om niet te blijven zitten met die twijfel.
Wat je kunt doen:
Vraag een specificatie van de kosten. Laat je advocaat precies uitleggen wat gedeclareerd wordt en waarom.
Check of er afspraken op papier staan. Zijn de kosten vooraf besproken? En is er iets afgesproken over wat er gebeurt als (de verzekeraar van) de tegenpartij niet (alles) wil betalen?
Twijfel je nog steeds? Vraag advies. Je mag altijd een second opinion inwinnen bij een andere (LSA-)advocaat.
5. Tijd voor actie
Kosten zijn vaak ingewikkeld, maar het hoeft geen blinde vlek te zijn. Door gerichte vragen te stellen en afspraken vooraf goed vast te leggen, voorkom je verrassingen en weet je wat je mag verwachten.
➡️ Maak vooraf duidelijke afspraken over de kosten.
➡️ Bespreek samen wat ‘redelijk’ is.
➡️ Leg de afspraken goed vast.
"Wie grip heeft op de kosten, staat sterker in de rest van de zaak."
Wil je fouten voorkomen? Volg Grip op Letselschade voor praktische tips, voorbeeldvragen en uitleg waarmee je zelfverzekerd het gesprek aangaat – en met een gerust gevoel stappen zet in jouw schadezaak.